Musiikki Biografia

Sunkai

Olen Kai Sundström Honkajoelta, musiikin harrastelija ja nyt  eläkkeellä opettajan työstä.

Lempiharrastuksiani on puuhastelu kotistudiossani, jossa sävellän, soitan, laulan(!?), äänitän ja miksailen musiikkiani. 
Laulaja en todellakaan ole, mutta DAW (Cubase) auttaa paljon.

Studiossani puuhailen yksin ja bändissämme soitan kosketinsoittimia ja kitaraa. Bändiimme on Bilebändi ja tanssiorkesteri Onlineband  Tyylimme on aika monipuolinen, humpasta heviin. 

Musiikkinäytteitä voit kuunnella suoraan avautuvassa playerissä tai tallentaa itselleen kolmen pisteen takaa ja kattavimmin Sunkain Youtube-kanavallani. Tervemenoa!


Musiikillista historiaani 

1. Into tarttuu isältä

Jo lapsena koin juhlahetken aina kun isävainaa otti esiin hanurin. Kodin tai pihan täytti ihana soitto, aina soitti korvakuulolta hän. Isän musiikki-innosta johtuen meillä oli aina soittimia ja tekniikkaa käytettävissä. Vähän toisella kymmenellä tuli halu soittaa isän kanssa ja niin opettelin aluksi muutamia sointuja kitaralla. Siitä se lähti eikä paluuta ollut. Seuraavaksi tutustuin Hammond- urkuihimme. Niissä oli kaksirivinen äänikerta, jalkiobasso ja rytmikone eli periaatteessa koko orkesteri jo silloin 70-luvulla. 
Vielä pitkään oli musaharrastukseni soitantaa enemmän kuuntelua, biisien bongausta radiosta mankalle, listojen ja levyraatien pitämistä kylän poikien kanssa, urheiluharrastusten lomassa.
Kaikki tehtiin pieteetillä ja vaivalla, kun ei tietenkään ollut nettiä eikä muita apuvälineitä, ainoastaan radio, mankka, kynä ja paperi. Mutta siinähän sitä oppi parhaiten, kun ei saatu mitään valmiina. Kavereiden kanssa vaihdettiin biisejä ja vähän kilpailtiinkin kuka saa haaviin mitäkin. Kasettinauhurit olivat silloin se viimeinen huuto ja kelanauhurit jo harvinaisempia. Jari-rumpalin kotona toki oli sellainen ja hän piti meille usein sillä levyraateja, kun oli pari vuotta vanhempi.

Kesäiset terassijamit isän kanssa ( kuva noin 1973) ja veneilyä Turun saaristossa kesäisin  (kuva noin 1970)
Nuo hammondurut oli  ihan mahtavat, rummut Leppäsen Jarin.
(aikamoisia nuo kännykät, nämä on kuvattu suoraan diakuvista)

* Alla Prinsessa Armada (Saimaan Valssi), yksi isän pravuureista (äänitetty joskus 70-luvulla)

* Tässä oma Procol Harum -coverini 1975 (uruilla, basso jalkiolla)

Tehtiin sitä muutakin: futista kesät, hokia ja korista talvet ja muuta urheilua ja touhua kesät-talvet ja partiota, lennokkikerhoa ym. jokunen vuosi (kuvat dioista kännykällä!).

2. Äänittely alkaa

Myös äänittelytekniikkaan tuli tutustuttua silloisin vermein. Kahdella kasettimankalla sai tehtyä eri soittimien päällekkäisäänityksiä periaatteessa loputtomasti, tosin äänenlaadun heiketessä joka otolla. Mutta hauskaa ja opettavaistahan sekin oli. Isäni osallistui soittosessioihimme (samoin kuin pallopeleihimme) silloin tällöin autotallissamme ja äänitteli niitä myös. Näiltä ajoilta on äänityksiä yhä tallessa, nyt jo digitoituna. 
Myös tytärten kanssa on äänitelty lastenlauluja, mutta he eivät halua niitä tänne (eikä mihinkään) julki. Ihania muistoja ovat meille tietenkin.

* Tässä pari omaa multidubbausta vuosilta 1973 ja 1975 
(kaikki soittimet ja ottoja päällekkäin 5-7)

* Nämä on jameista jossa isäni soittaa hanuria, Jari rumpuja ja minä bassoa  (1978).

3. Bänditouhut alkaa

Sitten alkoi bändivuodet. Aluksi pahvilaatikkorummuilla, akkareilla (mikki sisään ja vahvistimeksi kasettimankan rec päälle). Pikkuhiljaa saatiin vanhempien avulla ja kesätienisteillä oikeitakin soittimia. Eka keikka oli Littoisten työväentalolla kun olin 14v, keikkapalkkio oli huikea 160 markkaa. Bändit, kokoonpanot  ja nimet vaihteli ja useimmiten soitin niihin aikoihin rumpuja tai kitaraa, joskus koskettimia ja bassoakin. Pitkäaikaisin  kokoonpano taisi olla Rockokoo, jonka alkuperäinen peruskokoonpano oli trio Kai (kitara), Jari (rummut ja laulu), Reima (basso). Muitakin jäseniä matkan varrella tuli, oli ja meni. Yhdessä vaiheessa (bändin nimi saattoi jo olla joku muu) meillä oli kolme kitaristia. Siinä vaiheessa "siirryin" rumpaliksi. Ei se ollut suuri kynnys, koska olinhan kannuja kolistellut jo vuosia, kun treenikämppämme oli kauimmin meidän alakerrassa tai autotallissa. Kävipä rumpuja paukuttelemassa silloin tällöin myös nuorempi siskoni Susanna eli biitit löytynee häneltä varmaan vieläkin selkäytimestä?

Tupla-Kaitsu: Raumonen (kitara) ja Sundström (rummut)

* Tässä äänitys eräästä Rockookoon treenistä meidän autotallissa,
Kai kitara, Jari rummut ja laulu, Reima basso (1974).

4. Pioneerien kanssa Neuvostoliitossa

Lukioaikana sain johtaakseni ja säestettäväksi kovatasoisen lauluryhmän Littoisten Pioneerit, joka esiintyi ahkerasti Turun seudulla vuosina 1974-1978. Kohokohta oli kuukauden mittainen esiintymismatka Neuvostoliitoon vuonna 1977 kansainväliselle Artek -nuorisofestivaalille Krimille ja Moskovaan. Esiintymiset huipentuivat festivaalin päälavalla, Moskovan televisiossa ja Kremlin kongressipalatsissa. Se oli todella huikea reissu nuorukaiselle ja kuoromme varhaisnuorille.

Littoisten Pioneerit 1977 "promokuva" Littoisten asemalla, kuvassa vasemmalta:
Anu Kaitio, Minna Jokinen os. Kallio, Hilkka Nurminen, Riikka Haapasalo, Arja-Riitta Salmela, Kai Sundström (säestäjä), Jaana Kaunisto os. Kallio, Heljä Karjalainen-Manninen (ohjaaja), Irmeli Fors, Anne Rainti os. Kulmala. Oikea kuva: esiintymässä jossain.
Tämä homma lankesi ihan musiikillisin perustein, poliittisesti en ole sitoutunut enkä aktivoitunut mihinkään suuntaan.

Kasetti tehtiin sitten 1980. Vanhimmat olivat tuolloin jo siirtyneet pioneereista nuorisoliittolaisiin. On muuten raikasta ja laadukasta laulantaa ja kivoja biisejä.

Littoisten Pioneerit ja Nuorisoliittolaiset "On hauska kulkea yhdessä" (1980), palasia kasetilta.

5. Armeija ja VMO

Ja tottakai bändi kasattiin myös armeijassa. Meidän VMO (varusmiesorkesteri) soitteli pääasiassa upseerikerholla (1978-79) ja soitin siinä rumpuja. Teimme armeija-aikana yhteensä 18 keikkaa. Tutustuin bändissä oiviin tyyppeihin ja soittajiin Kimmo Mattilaan ja Ilkka Aaltoseen. Kimmo on moninkertainen PM ja SM -harmonikkamestari, toiminut mm. Kansainvälisen Harmonikkaliiton pääsihteerinä ja Suomen puheenjohtajana, Harmonikkainstituution johtajana, Sata-Häme Soi ja Kultaisen Harmonikan tehtävissä ja juontajana. Ilkka (hummeripojat.fi) on monipuolinen viihde- ja musiikkimies, jonka kanssa yhteistyö jatkui Kimara-yhtyeessä ja vieläkin ollaan yhteyksissä silloin tällöin.

VMO keikalla ja tauolla (1979)
Vasemmalta: Kimmo Koskimäki (basso, laulu), Ilkka Aaltonen (kitara ja laulu), Kai Sundström (rummut), Seppo Suvisalmi (kitara. laulu) ja Kimmo Mattila (kosketinsoittimet, laulu)
Ilkka joskus taukotyhjennyksellä: "Kusella, kusella, Suomen suosituin bändi on kusella"

6. Keikkasoitannan korkeakoulu Kimara-instituutissa

Opiskeluaikana sain sitten onnekseni käydä mainiota bändikoulua Ilkka Aaltosen Kimara-yhtyeessä Turun  ja Paimion ja Sauvon seudulla. Olin Kimaran ns. vakituinen tuuraaja ja sain tarttua aina siihen soittimeen, jonka soittaja kulloinkin oli estynyt. Ilman treenejä ja pelkällä korvalla koitin pysytellä mukana vaihtelevalla menestyksellä, yleensä bassossa tai rummuissa. Bändissä oli aina uskomattoman leppoisa tunnelma ja hyvä meininki Aaltosen veljesten huumorin kevein siivin. Tästä ajasta ei minulla valitettavsti ole äänitallennetta, mutta yksi kuva kuitenkin (Ilkan sivuilta).

Kimara Utön keikalla 1977: Juha Aaltonen (kosketinsoittimet ja laulu), Veikko Laihinen (basso), Ilkka Aaltonen (kitara ja laulu) ja Aarno Saarinen (rummut). Tässä vaiheessa en vielä mukana tuurailemassa.

7. Pedagokurpat eli Rauman opekoulussakin soi tottakai

Pedagokurppa eli kurssimme "virallinen" logo® by Arto Nurmi ©

Rauman opekoulussa erikoistuin musiikkiin ja liikuntaan. Teoriaopetustakin sain aina kenraalibassoa myöten mm. Pirkko Martin hyvässä opissa sekä yksityistunteja pianonsoitossa, kitarassa ja laulussa. Meidän asuntolan A-rapussa oli kaksi hanuristia, 2-3 pianistia, pari kitaristia ja vähän laulun lahjojakin omaavia.
Eli ei muuta kun bändi pystyyn, Soivat Kurpat. Lauleskelevan rumpalin viran sain, olinhan viimeksi soittanut VMO:ssa rumpuja ja omistinkin sellaiset. Kitaraan ja lauluun "arvottiin" Koutilan Jouni, bassoon Mattilan Harri, pianoon Yli-Kojolan Hessu ja Vuorisalon Kari hanuriin ja lauluun. 

Soittelimme lähinnä opiskelijoiden bileissä ja jokunen muukin ravintolakeikka taidettiin tehdä.  Pedagokurppien kurssitapaamisessa (opekurssi 79-83) 2013 kasattiin reunion (ilman Jounia), mistä alla olevat kuvat ja videon pätkä. Yhteisharkkoja ei ollut eikä yhteistä ohjelmistoa, mutta arvottiin biisit, sävellajit, tahtilajit ja laitettiin biisit käyntiin ja ne loppuivat aikanaan... Vedettiin hatusta ja Onlinen mapista.  Video on keikan alusta, kun emme olleet vielä päässeet "vauhtiin"! 

* Soivat Kurpat live (kännykkävideota, äänen laatu ei paras mahdollinen) *

Soivat Kurpat: Harri Mattila, Heikki Yli-Kojola, Kari Vuorisalo ja Kai Sundström 

8. Honkajoelle ja vuodet gospel musiikin parissa

Tämä osuus omana  Gospel -sivunaan tästä

9. Pappilan koulussa soi, tapahtuu ja toinen levy syntyy

Vaimoni Merjan kanssa oltiin opettajina Pappilan koulussa vuosina 1983-2005. Siellä  tehtiin kaikenlaista paljon ja tapahtui monenlaista usein. Tietysti myös laulettiin ja  soitettiin paljon. Joka juhlassa ja konsertissa oli bändi ja kuoro kasassa. Pappilan koulun joulukasetti Koulun Joulu pykättiin koulun tyhjään (meidän entiseen) asuntoon rakentamassani studiossa. Äänite sai Länsi-Suomen läänin kulttuuripalkinnon 1997.

* Pappilan koulun oppilaat: Koulun Joulu, 1996
(säv. Kai Sundström, sanat Kai ja Merja Sundström)

Yksi monista Pappilan koulun bändeistä ja kuoroista, Koulun Joulu -levyn kansi ja tallenteen kansi joulujuhlien musiikeista 1997 ja 1998

10. Äänittely jatkuu ja kolmas levy syntyy Hongossa

Ekat oman studion demo-/kokeilulevyt. Kotipoltot 1 ja 2 tehtiin meidän olkkarissa.

Lasten lähdettyä maailmalle ja työnkin asetuttua enempi rutiiniurille jäi pikkuhiljaa aikaa ja energiaa taas musajuttuihin. Soittimia ja tekniikkaa alkoi kertyä ja ja haave oman musiikin teosta ja äänittelystä alkoi realisoitua. Sillä tiellä ollaan yhä vaikka välillä on ollut hiljaisempiakin aikoja. Vuonna 2007 Suomi täytti 90 vuotta ja Honkajoki 140 vuotta. Sen kunniaksi tehtiin Hongon koulun oppilaiden levy Maalla on makeaa (Honkolaiset 2007), minkä projektin sain kunnian johtaa ja tuottaa. Levyä on myyty runsaasti koulun oppiaiden toiminnan ja retkikassan hyväksi. 

* Kesäfiilis, Suomimuori ja Maalla on makeaa Hongon koulun levyltä Maalla on makeaa 2007 (säv. Kai Sundström, sanat Kai ja Merja Sundström, 5-6 lk ) 

Honkolaiset 2007 (levyn etukansi, takakansi ja osa sisälehtikuvaa)

* Tässä yksi musakerhon biisiprojekti vuodelta 2009: I hate this Part (Pussycat Dolls)
Laulu: Peppi, Julia ja Miisa, rummut: Sonja, basso ja kitara: Tero, strings: Katsu ja Sara, e-piano: Emma ja Kaisa

Joka syksy Juha Kinnunen valmisti koko koululaitoksemme koulumessun kirkkoon. Niissä avustin soittajana ja valmistin alakoulun kuoron yhdessä Pukkilan Tarjan kanssa.
Kevätmessu tehtiin yleensä alakoulun kuorolla ja hybridibändillä ala-ja yläkoulusta ja  loppuvuosina opettajien ja (Juha ja Kai) ja avustajan (Hannu Alapeltola) bändirungolla. Alla yksi näistä, jossa toki taas vähän erilainen "hybridikokoonpano"
Myös joulu- ja kevätjuhlissa oli yleensä aina joku musaproggis.

* Gospel -konsertti Honkajoen kirkossa 2.6.2007
Hongon koulun kuoron (Honkolaiset)  tallenne Honkajoen koululaisten yhteisestä Koulumessusta Honkajoen kirkossa keväällä 2007.  Laulajina Honkolaiset -levyporukka, huilussa Heli Koskiniemi, kitarassa Hannu Syväoja, pianossa Arto Laaja, minä basson varressa ja rummuissa (jälkiäänityksenä).

11. Pappa Betalar

Kieltämättä livesoitanta on musiikkimiehelle se juttu. Joskus 2006 syntyi kuin sattumalta Pappa Betalar. Vanhempainillassa sattui istumaan kanssani samassa pöydässä jokunen soittovikainen lasten vanhempikin ja päätettin pitää jamit koululla. Eka keikka olikin sitten Hongon koulun yökoulussa ja jonkun aikaa yhteistä aikaa riitti pienimuotoiseen keikkailuun häissä, tansseissa, lastentapahtumissa ym. 

PB kokoonpano: Juha Kinnunen (kitara ja laulu), Hannu Syväoja (kitara ja laulu), Juha Leivo (kosketinsoittimet), Kai Sundström (basso ja laulu) ja myöhemmin mukaan tullut Tommi Alastalo (rummut).

* Pappa Betalar livenä keikalla Karviassa

* Livenä sieltä täältä

Pappa Betalar keikalla Karviassa 2008 ja keikan mainos (pienin "stage" missä on soitettu)

12. Bile- ja tanssiorkesteri Online


Pappa Betalar -yhtyeen taitava ja monipuolinen kitaristi-laulaja Hannu Syväoja oli myös bändissä Onlineband, joka soitteli silloin triona. Pyysivät minua mukaan ja silläkin tiellä ollaan yhä. Soitan bändissä kitaraa ja kosketinsoittimia ja vähän yritän laulaakin, taustoja ainakin.  Keikkoja on ollut 10-20 vuodessa, mikä on ollut aika sopiva tahti, vielä kun siviilityöt on ollut kaikilla.  Onlinessa soittaa Hannu Syväoja (kitara ja laulu), Antti Vataja (basso) ja Kai Sundström (kosketinsoittimet, kitara ja laulu), tällä hetkellä käytämme freelance-rumpaleita.  

Muiden jäsenten mini -biografiat löytyy Onlinen sivulita tästä. Laajempia odotellessa...
Online on tähän mennessä tehnyt 114 keikkaa pääasiassa Satakunnassa, jokunen myös naapurilääneissä. Enimmäkseen soitellaan häissä, synttäreillä ym. yksityistilaisuuksissa, mutta muutakin joukkoon mahtuu. Ohjelmistomapissa / pädillä on yli 500 biisiä eli on mistä valita.  Suosituimmat löytyy täältä (päivitystä odottelee). Haasteena uudempien opettelu  - kunhan tästä viheliäisestä joskus päästäisiin!

Online vauhdissa Kokemäellä ja Sammin ratsutilalla ja alla livenä keikalla

Lisää Online -yhtyeestä kotisivuillamme ja Facebookissa, mm. ohjelmistoa, kokoonpano, live-musiikkia, yhteystiedot ja tilaus ym.

* Live-kooste keikoilta

13. Online meets Hoilarit

Onlinen kanssa olemme tehneet yhteistyötä mm. isojokelaisen Hoilarit -kuoron  kanssa. Olemme esiintyneet yhdessä mm. konserteissa ja Lauhan Speleissä. Kitaristi-solistimme Hannu Syväoja kuuluu myös kuoroon, jota johtaa Lasse Kauramäki.

Lisää yhteistä musiikkia Hoilareiden kanssa löytyy Onlinen sivuilta.

Hoilarit -kuoro harjoituksissa ja konsertissa Onlinen kanssa, feat. Juha Köykkäneva, kitara 

* Emma: Online feat. Juha Köykkäneva, kitara (rummuissa Hannu Syväoja)

* Miller- tango: Hoilarit ja Online  feat. Juha Köykkäneva, kitara (rummuissa Hannu Syväoja)

14. Starojen kanssa keikoilla

SIlloin tällöin (siis aina) olen saanut soitella itseäni parempien muusikoiden kanssa. Gospel-aikoina mm. Seppo Kohvakan kanssa Synsygus -yhtyeessä. All-around-muusikko ja trubaduuri Juha Kinnunen (nyk. Transworld Identity) on tuurannut bändissämme useinkin ja soitamme yhdessä Pappa Betalar -yhtyeessä. Pari kertaa myös Samuli Sirviö (mm. Antti Tuiskun, nyk. Ellinooran tuottaja ja muusikko) on featannut Onlinessa. Juha ja Samuli tapasivat ensi kertaa yhteisellä duo-keikalla  Karviassa ja sain Paavo Mikkosen (kiippari) kanssa kunnian bassottaa heitä. Usko tai älä, mutta tuo keikka on tehty ilman yhteistä treeniä soundtsekin lisäksi! Paperi eteen (jos tarvitsee)  ja tyyliin yks-kaks-kol-nel ja mennään...

Juha Kinnunen ja Samuli Sirviö

* Kooste Juhan ja Samulin keikan 1. osasta  (vähän kaikkea)

* Kooste Juhan ja Samulin 2. osasta (Beatlemaniaa)


15. Nyttemmin: uutta, sinistä ja lainattua

Vuosina 2007-2024 on tullut tehtyä aika ajoin omia biisejä ja covereita omassa kotistudiossa. Yleensä sävellän sanoituksia, harvemmin toisin päin. Lyriikoita biiseihini ovat tehneet itseni lisäksi  Linda Sundström, Merja Sundström, Petri Aho, Jari Salko ja Hannu Syväoja. Koulun levyille olemme tehneet Merja-vaimon kanssa yhdessä ja myös oppilaiden kanssa tai heidän ideoitaan käyttäen. Vanhempi tyttäremme Linda on sanoittanut  myös mm. viisi Antti Tuiskun kappaletta levylle Kaunis Kaaos (2010).

Kotipoltot #4
Kotipoltot #3 
Kotipoltot #2 
Youtubessa suunnilleen kaikki omat, coverit ja keikkataltiointeja

16. Omien biisieni sanoittajat

* Sanoitus Linda Sundström
- Mut oonhan elossa 
- Pieniä tulvia
- Ei koskaan
- Tää elämä 
- Pitkä leikki
- Laita mun maailma tanssimaan
- Oon silti tällainen (oodi epävakaudelle)

* Sanoitus Petri Aho
- Ei se ollut niin
- Tyttö ja päiväkirja
- Intiaaninainen
- Toivon liekki

* Sanoitus Hannu Syväoja
- Uusi pienempi ja kevyempi

* Sanoitus Jari Salko
- Vaan silti toivon

* Sanoitus Kai Sundström
- A rolling hilly minor melody
- But still I live and breathe
- Summer Flow (suom. Kesäfiilis)
- On the road again
- Life is nice / Nice life
- Unessain  / In a dream
- Syysusvan verho / A weil of Autumn mist
- You are
- Suomimuori (+ 5.-6.lk 2007), levyllä Maalla on makeaa
- Kesäfiilis (+5-6.lk 2007), levyllä Maalla on Makeaa (engl. Summer Flow)
- Janoinen maa
- Pieni ihmisen joulu
- Parempaan joulun maailmaan
- Taas meitä hellitään
- Aamuun valoisaan
- Where the stars align
- Hehku tää ei sammu milloinkaan
- Da Daada Da

* Sanoitus Merja ja Kai Sundström
- Maalla on makeaa, Hongon koulun levyllä Maalla on makeaa
- Koti-ikävä, levyllä Hongon koulun levyllä Maalla on makeaa
- Koulun Joulu, levyllä Koulun Joulu
- Valoa kohti
- Mä jäin jumiin (sanat Merja)

J.K. Lisäksi on jonkun verran vielä "julkaisematonta" tai keskeneräistä materiaalia.


p.s.  Yamaha Pocketrak CX -äänitallennin

Melkein uskomatonta muuten, että  livet on "purkitettu" edelleen ikivanhalla minitallentimellani. Stereomikkipari on yläosassa ja  usean päivän verran dataa mahtuu muistikortille välillä purkamatta. Toki olen stilisoinut ja pakannut äänileikkitä kevyesti musiikkiohjelmassa. Ja akkukin kestää tosi kauan. Nuo ovat nykyään vieläkin parempia ja halvempia, kätevää!


© Kaikki oikeudet pidätetään (ja ennemmin tai myöhemmin myös tämän kirjoittaja)